Atmosfere ziaristice în trei părţi

by Marcela Presecan

Nu demult a avut loc la Sibiu lansarea în trombă investiţională a zeci de mii de euro, a unei reviste care pare să ceremonieze debutul a ceea ce n-aş putea numi altfel decât “jurnalism de detensionare în sintaxă vătămată”.

Nu eşti în toate minţile şi-n toate atmosferele!

Numărul de sfârşit de an, peste care am dat accidental, m-a convins că un proiect de revistă  îşi lichidează „realul succes” încă din pântec, ca urmare a unui „proiect stabilit foarte clar şi bine”. Iar, în cazul în care, editorialul directorului general continuă repetiţia, mă înduplec să cred că „proiectul datorat unui proiect” ar putea fi chiar o revistă. Reuşind să-mi revin după introducerea în reluare, m-am încredinţat că dacă nu un editorial bine scris, cu siguranţă, „atmosfera călduroasă a tuturor te binedispune”. Păi dacă-aş avea o atmosferă-n mine cu certitudine că m-aş trezi Pământ şi-aş exhala gaze ziaristice. Câteva majuscule lipsă mai jos, eram îndemnată în a „descoperi câteva lucruri interesante, actualizate şi chiar o rubrică funny, pentru puţin amuzament!”. În cazul în care nu v-a surprins faptul că această distinsă publicaţie nu prezintă informaţii noi, ci le actualizează, fără îndoială că „pitzipoancele şi cocalarii” de la pagina 94 vor rămâne uluiţi de amuzamentul pe care îl provoacă. Bun. Trecem mai departe. Nu mai departe de pagina 10, însă. Aici găsim că în spatele unui reputat om de afaceri „se ascunde un familist convins, pentru care familia este principala prioriate.” Păi, dacă nu mă lămurea sub-intitulatul  redactor, aş fi luat-o de bună şi chiar aş fi crezut că familist convins fiind, sus-menţionatul acordă întâietate burlăciei.

„Albire” de limbi pentru zâmbete cu dinţi

Trecând peste lecţia de „moda se prezintă” – pentru că nu veţi găsi un singur nume care să remită minime competenţe în domeniu, nici măcar, poate un aviz tehnic de purtare a bulendrelor – ajungem să ne căutăm între dinţi după ce parcurgem secţiunea „Beauty and Health” al cărui nume a fost preluat ulterior până şi de un anume post local de televiziune. Aici aflăm despre metode eficiente de albire a dinţilor, în condiţiile în care „substanţele colorate, precum cafeaua sau vinul, pătrunse în smalţ şi impregnate în dentină, pot fi îndepărtate printr-un simplu periaj”. Păi, dacă pot fi îndepărtate printr-un simplu periaj, nu prea ne-ai convins „că albirea dentară devine indispensabilă pentru starea de bine a pacientului, eliminând deseori un tratament deficitar sau excesiv”. Scuzaţi-mă…dar…ce?!! În cazul în care într-adevăr caut „să elimin tratamente deficitare sau excesive” am să consult specialistul care a scris articolul. Acela care după ce-a reinventat igiena orală, este sfătuit să pună patent şi pe burlesca denominaţie de „igienă bucală”. „Un alt motiv pentru care apelează mai multe persoane” la această revistă, nu este nicidecum sintaxa decorativă, ci semiotica ascunsă a zâmbetelor strălucitoare fără dinţi, în schimb, poate, prea mult „lipici” de buze.

„Popularizaţi” şi polenizaţi alte meserii

În cazul în care v-aţi gândit să vă reinventaţi, mă îndoiesc că o veţi face vreodată prin intermediul acestei reviste. „Scanând stilurile”, cineva din echipa redacţională găseşte potrivit să facă băşcălie de trecători. Nu numai că nu vă spune în faţă că sunteţi semafor, ba mai mult, vă recomandă „creşterea” a câţiva centimetri de păr (mai precis 2). După ce ne-au convins că suferă, probabil, de inadecvat spirit gazetăresc şi ceva „orbul găinii”, au făcut din „Luxury Institute” un „organism”. Şi nu numai că institutul a fost personalizat până la rangul de corp viu, ba mai mult, „este reputat pentru studiile sale”. Ar fi fost pe undeva o completare insă virgulele roiesc ala-n-dala. Trecem la un mare maestru care „impresionează cu umorul fin, dar şi cu filosofia sa de viaţă, atât pe scenă cât şi în spatele cortinei. Are grijă de sufletele oamenilor care vin la teatru, ţinându-i cât mai departe de vulgaritatea din ce în ce mai des întâlnită pe micile ecrane.” Maaaammăăă! Datorită butaforismelor sumbre, maestrul devine uşor comparabil legendarului Charon, iar scena, facil analogată Stix-ului. Iar acum că, odată cu această revistă, mă încearcă transcedentalismul, trec mai departe şi dau iar de-o vedetă care –ce să te-aştepţi – „decorează atmosfere”?!!. M-apucă toţi dracii, încă, dinainte să hirotonisesc revista la rang de bulk informaţional deject. Revista asta n-ar trebui popularizată nici măcar cu beneficiul gratuităţii.

Advertisements